Avisartikler

 

 

 

 

Bjælkehus med indbygget sundhed

Finnlamelli fremstiller bjælkehuse af laminerede bjælker, som skræddersys lige efter den enkelte kundes ønsker og behov. Fås i tre versioner: Som selvbyg, som medbyg eller som nøgleklart byggeri.

I de seneste par år har det danske byggefirma Finlog haft eneretsaftale med den finske producent af bjælkehuse i Danmark, Grønland og på Færøerne.
Finlog ejes og drives af direktør Stig Ørntoft, der i samarbejde med lokale håndværksmestre har bygget de første 25 skræddersyede løsninger til danske familier.

Finsk nåletræ
Træ er et fantastisk naturmateriale at bygge huse med. Finske Finnlamelli har i over 20 år bygget bjælkehuse af laminerede træbjælker fremstillet industrielt.
Materialet til de laminerede bjælker udvælges omhyggeligt fra nåletræer i det nordlige og centrale Finland. Træernes opvækst i de barske omgivelser sker under særdeles vanskelige betingelser, fordi klimaet er koldt og jorden stenet. Det betyder, at træet bliver ekstra hårdt og stærkt med tætliggende åreringe.
Bjælkerne skæres igennem på langs, vendes og limes sammen, således, at træets hårde kerne kommer til at vende udad. Resultatet er blevet en stærk og tæt overflade, der i vid udstrækning er modstandsdygtig overfor vejrligets påvirkning.

Meget formstabil
Teknikken med lamineringen medfører, at bjælkerne stort set ikke kan revne, ligesom at de heller ikke snor sig.

Stigende interesse
Træ har gennem århundreder været det foretrukne byggemateriale i Norge, Sverige og Finland. I dag er der en stigende interesse blandt danskere for at bygge helårshuse i dette skønne naturmateriale.
Andelen af træhuse er femdoblet indenfor de seneste fem år, således at man i dag bygger hvert fjerde hus i træ.

Præcise mål
De laminerede træbjælker er udstyrede med specialdesignet not og fer og findes i dimensioner fra 76x155 mm til 202x260 mm.
Netop den specielle udformning af not og fer er en stærkt medvirkende årsag til, at vægge bygget af disse bjælker, er meget formstabile.

Frit valg efter behov
Med de mangeårige erfaringer Finland har for at bygge i træ, er der stort set frit spil til at indrette huset, som man har lyst til.
Finnlamelli ynder at udtrykke det på den måde, at man ikke har standardhuse, men udelukkende laver skræddersyede løsninger til at opfylde den enkelte families ønsker og behov.
Derfor begynder ethvert byggeri af et finsk træbjælkehus altid indendørs, hvor bygherre og byggefirmaets rådgivere sætter sig sammen for klart at få defineret behovet. Rådgiverne fra Finlog gør meget ud af at bruge den nødvendige tid til at finde ud af, hvad kunden har af ønsker.
Netop fordi der er så mange kombinationsmuligheder af karnapper, terrasser, altaner, første sal, hems o.s.v. er det vigtigt at der er gjort nok ud af at finde den rigtige løsning.
Danlamel ser ikke sin opgave som rådgiver som afsluttet, før huset er blevet nøje defineret. Ifølge virksomhedens filosofi er det mindst lige så vigtigt at huset placeres på det rigtige sted på byggegrunden. Det har noget med lysindfald at gøre og verdenshjørner, så lyset falder ind det rigtige sted på det rigtige tidspunkt af dagen.

Ankommer som byggesæt
Når det færdige hus er blevet defineret sammen med brugeren, udarbejder teknikere hos den finske producent af huset en detailplan over bygningen.
Det sker for at sikre, at det aftalte design nu også lever op til kundens forventninger.
Når denne fase er på plads fremstiller fabrikken i Finland et sæt arbejdstegninger, som bjælke for bjælke beskriver opbygningen. Hver eneste bjælke har sit eget nummer, som fremgår af tegningen. Som eksempel kan nævnes, at den nederste bjælke i venstre side af husets front har nummer 1A1. Næste bjælke har så nummer 1A2, næste igen 1A3 og sådan rejser en væg sig.
Stig Ørntoft oplyser, at man kan sætte alle væggene til et hus op på 1-2 dage. Så let er det at bygge med de laminerede bjælker. I byggesystemet er der gjort plads til at nagle bjælkerne sammen, så konstruktionen sikres en høj grad af stabilitet.

Økologisk hus med fortrinlige egenskaber
At bygge i træ er med til at skabe et hus med en masse fordele. Træet i ydervæggene ånder, hvilket giver et sundt og behageligt indeklima med meget mindre risiko for allergi. Et træhus er også lettere at varme op, og afhængig af brugen kan træhusets vægge i sig selv opfylde kravene til isoleringsevne.

Helt eller delvist med
Som kunde hos Finlog har man selv mulighed for at deltage i byggeriet i et omfang, som man selv bestemmer. Man kan optræde som selvbygger, som medbygger eller vælge at få leveret sit nye træhus som nøglefærdigt, fiks og færdigt byggeri lige til at flytte ind i.
Som selvbygger er der naturligvis mange penge at spare, fordi håndværkerudgifterne udgør en stor del af prisen på et nøglefærdigt hus. Det betyder, at man for de samme penge kan bygge et større hus. Materialerne er produceret, så det er forholdsvist nemt at gå til, idet bjælkerne er nøjagtigt udskårne i de rigtige mål, og der er udskæringer til vinduer og døre. Yderligere medfølger en detaljeret byggetegning med alle vægge.
Som medbygger kan man udføre de opgaver man selv magter. Det vil typisk være således, at man overtager et råhus lukket af med yderdøre og vinduer isat, og selv skal klare det indvendige, det der ikke kræver autorisation.

Kom selv og se
En ting er at kunne se billeder med fine færdigbyggede huse i en brochure. Noget andet er at kunne betragte husene ”live”. Det er der mulighed for søndag den 12. marts, hvor der åbent hus i Fakse Ladeplads samt på Næstved Messen, der afholdes den 25. og 26. marts.
Yderligere kan Stig Ørntoft præsentere et sommerhus, som er opført som et demohus, hvor interesserede kan se nærmere på, hvad der gør et Finnlamelli træhus til noget særligt.

Man kan finde yderligere oplysninger om adresse og tidspunkter for fremvisning af bjælkehuse på hjemmesiden www.Finlog.dk

Bjørn Ringsted, Næstved-Bladet

Til top Til top

   
   

Vend træet på vrangen og få den stærke side udad

Danlamel sælger solide finske bjælkehuse som samlesæt eller indflytningsklare løsninger

Svenske træhuse har fyldt mest i danskernes bevidsthed, når de i de forløbne år har valgt at få bygget huse af naturmaterialer. Men svenskerne er ikke de eneste, der har produceret træhuse igennem århundreder. Den vilde natur i Finland og de stærke kuldegrade hos vores nordiske naboer har givet finnerne en ganske grundig indsigt i, hvordan man bygger det bedste træhus - og det gøres med bjælker.

Vi skærer ekstra hårde, finske nåletræer igennem på langs og limer dem sammen igen, men med træets hårde inderkerne udaf. Resultatet er en stærk og tæt overflade, der i meget stor udstrækning kan modstå vejr og vind, fortæller Stig Ørntoft, der er direktør i det danske firma Danlamel, der forhandler de finske bjælkehuse herhjemme.
Han kan godt mærke at interessen for huse af træ er steget. På landsplan er hvert fjerde nye hus i Danmark af træ - og så kan det lige så godt være af den solide slags, mener Stig Ørntoft fra Danlamel.
Ud over at de finske bjælker er solide er de også laminerede og meget formstabile.
Når først valget er faldet på et finsk bjælkehus sørger Danlamel for bestilling hos det finske bjælkehusfirma Finnlamelli, som Danlamel har eneretsforhandling på herhjemme.

Bygger efter ønske
Finnlamelli har mange års erfaringer med at bygge i træ i Finland, så der er stort set taget højde for alle husbyggernes ønsker. Derfor tilbyder firmaet heller ikke en standard-løsning, men får skræddersyet husene i hvert enkelt tilfælde, så de passer til den enkelte families behov og ønsker, fortæller Stig Ørntoft.

Uanset om der står karnapper, terrasser, altaner, første sal, hems eller andre byggekrav på familiens ønskeseddel, er der så mange kombinationsmuligheder i de finske bjælkehuse, at det altid er muligt at finde den rigtige løsning.

Samlesæt med numre på
Køberen vælger selv om det nye bjælkehus skal leveres som samlesæt med bjælker, der er skåret til og nummereret, så de kan samles efter den medfølgende byggetegning. Det er også muligt selv at bygge med på en del af huset og få Danlamels store netværk af erfarne håndværkere til at udføre resten.
Tredje, og dyreste, løsning er at købe det finske bjælkehus som nøglefærdigt projekt. Prisen for dette ligger på cirka 10.000 kroner per kvadratmeter - hvor i mod en selvbygger får hver kvadratmeter til langt under den halve pris.
- Uanset hvilken byggeløsning, kunderne vælger, giver vi ikke slip i rådgiver-rollen før huset er blevet nøje defineret - for det er mindst lige så vigtigt som gode materialer, at man lægger sit hus rigtigt på grunden, så lysindfaldet udnyttes bedst muligt, siger Stig Ørntoft fra Danlamel i Tureby syd for Køge.

Charlotte Christensen, Lørdags Avisen Køge

Til top 

 


Til top
   
   
   

Finske bjælkehuse – med kernetræet på begge yderflader!

I dag er der mange der har fået øjnene op for bjælkehusenes mange fordele og miljømæssige værdier.
Overordnet vælges bjælkehuset således på grund af følgende forhold:
• Bjælker er smukke
• Det gode indeklima
• Hyggelig og stemningsfyldt atmosfære
• Lavenergihus
Og den unikke og forarbejdede bjælke fra Danlamel vælges på grund af følgende kvaliteter:
• Bjælken er skåret igennem på langs, vendt om og limet sammen igen
• Bjælken er fremstillet af langsomt voksende kvalitetstræ fra det nordlige og centrale Finland
• Bjælken er ovntørret ned til ca. 13%
Fordele:
• Hermed opnås at kernetræet - som er bjælkens hårdeste del - bliver bjælkens yderflader
• En hård yderflade betyder en længere holdbarhed uden skader fra råd- og svampeangreb
• Bjælken bliver mere formstabil - dvs. bjælken ”slår sig” ikke
• Bjælken får ikke vindsprækker (dybe revner i overfalden), ligesom runde bjælker får

Her udover kan nævnes, at Danlamel overalt vælger kvalitet før pris. Det betyder, at vi ikke ønsker at give køb på de grundlæggende kvaliteter.

Hovedparten af vores kunder vælger at tage imod tilbuddet om at være med til at tegne og indrette deres drømmehus, således at det er optimeret i forhold til familiens ønsker og behov, byggegrunden og ikke mindst økonomien.

Dette har resulteret i at Danlamel i dag har mange forslag på hvordan bjælkehuset kan komme til at se ud – både helårshuse og sommerhuse.

På vores hjemmeside www.danlamel.dk har vi vist et udsnit af spændende og meget forskellige bjælkehuse.

Bjælkehusene er tænkt som en inspiration til, hvordan din familiens nye drømmehus kan komme til at se ud.

Til sidst skal det nævnes, at vores kunder har mulighed for at være med til at bygge huset i forskellig grad, - lige fra at få leveret byggematerialerne til at få bygget et nøglefærdigt bjælkehus.

www.byggesiden.dk

Til top 

 

Byggesiden.dk
Danmarks gratis byggeportal.


Til top

 

 

 
 
 

Messer

   

Udstilling

   

Åbent hus

   

Avisartikler

   

Katalog

Til Forsiden